Novinky

Veľvyslanec Maltézskeho rádu navštívil Košice

05/09/2016 


V dňoch 11. – 13. augusta 2014 sa veľvyslanec Maltézskeho rádu na Slovensku, J.E. Dr. Ottokarl Finsterwalder, zúčastnil oficiálnej návštevy Košíc, jedného z regionálnych centier Rádu na Slovensku. Sprevádzal ho p. Anton Gatnar, minister veľvyslanectva a JUDr. Július Brichta, novozvolený prezident pomocnej organizácie Rádu na Slovensku – Maltézskej pomoci Slovensko.

Cieľom návštevy bolo predovšetkým stretnutie s miestnymi členmi Rádu, ako aj s ďalšími aktívnymi podporovateľmi aktivít Rádu na Slovensku.

Hlavnou cieľovou skupinou projektov Rádu na východnom Slovensku je rómska komunita. Maltézska pomoc Slovensko v posledných rokoch implementovala dva menšie projekty v Saleziánskom pastoračnom centre na Luníku IX a v Pastoračnom centre v Košiciach (prostredníctvom Nadácie Providencia).

V súčasnosti je realizovaný projekt zameraný na Rómov v Olejníkove. Cieľom projektu je zabezpečiť a podporovať predškolské vzdelávanie rómskych detí s konečným cieľom ich efektívnej integrácie do všeobecného školského systému.

Veľvyslanec uskutočnil v rámci svojho programu monitorovaciu návštevu tohto prebiehajúceho rómskeho projektu v Olejníkove, ako aj už ukončených projektov.

Tiež sa stretol s J.E. Mons. Bernardom Boberom, košickým arcibiskupom – metropolitom, predstavil mu misiu Rádu na východnom Slovensku a diskutoval s ním o možnostiach spolupráce Rádu s katolíckou cirkvou na Slovensku.

Maltézsky rád Slovensko

Kapitulská 9, 81101 Bratislava, Tel./Fax: +421 2 5413 1296, e-mail: info@orderofmalta.sk