Novinky

Nový veľvyslanec odovzdal poverovacie listiny

05/09/2016 


25. apríl 2013. Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Suverénneho Vojenského Špitálneho Rádu sv. Jána z Jeruzalema, Rodosu a Malty v Slovenskej republike, Dr. Ottokarl Finsterwalder, odovzdal do rúk prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča dňa 25. apríla 2013 poverovacie listiny.

Prezident na stretnutí ocenil kvalitu vzťahov medzi Slovenskou republikou a Suverénnym Vojenským Špitálnym Maltézskym Rádom. Zvlášť vyzdvihol humanitárne, sociálne a zdravotnícke aktivity Rádu pri pomoci zmierňovania následkov živelných pohrôm a ozbrojených konfliktov a jeho úsilie v boji proti chudobe, hladu, či obchodovaniu s ľuďmi. Okrem toho vyzdvihol i ponúknutú podporu Rádu v rozvoji dialógu medzi kultúrami a náboženstvami.

Pri ocenení dobrých vzťahov medzi oboma krajinami prezident konštatoval, že posledná návšteva Veľmajstra na Slovensku bola pred 16 rokmi v novembri 1997. V tejto súvislosti srdečne pozval Jeho Výsosť a Eminenciu, Knieža a Veľmajstra na návštevu Slovenska, ktoré tento rok oslávilo 20. výročie samostatnosti. Vyjadril nádej, aby táto návšteva mohla byť realizovaná v blízkej dobe.

Prezident pri tejto príležitosti tiež zablahoželal k 900. výročiu od uznania buly Pie Postulatio Voluntatis.

Na záver ocenil zapojenie Suverénneho Maltézskeho rádu do projektov podporujúcich vzdelávanie rómskych detí, ktorých situácia je nielen slovenskou, ale aj európskou výzvou.

Maltézsky rád Slovensko

Kapitulská 9, 81101 Bratislava, Tel./Fax: +421 2 5413 1296, e-mail: info@orderofmalta.sk